Zeybek-1Το ποιος είναι ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ είναι λίγο πολύ γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Μια περίπτωση πολιτευτή απολύτως ταυτισμένου με την τουρκική πολιτική στη Θράκη και μάλιστα με όλες τις φανατικές τοπικές εκφάνσεις, μακράν ο «προξενικότερος» όλων των σημερινών ομόθρησκων συναδέλφων του (Ιλχάν Αχμέτ, Αϊχάν Καραγιουσούφ, Μουσταφά Μουσταφά).

Το φρόνημά του πιστοποιείται με σαφήνεια από την δραστηριότητα και τα λεγόμενά του, κάμποσα χρόνια τώρα. Μιλάει για την «τουρκική μειονότητα» της Θράκης (TRT 4-5-2012, twitter 9/1/2017), αποδοκιμάζει κάθε ελληνική πρωτοβουλία που μπορεί να ενισχύσει τα συμφέροντά μας στη Θράκη (συμβασιούχοι ιεροδιδάσκαλοι, επένδυση Σαββίδη στη ΣΕΚΑΠ…), επιχαίρει δημοσίως για την «ισχυροποίηση της Τουρκίας» που η

zeybek-2

μειονότητα «την χρειάζεται», αφού μαζί της είναι «σαν το κρέας με το νύχι». Άλλοτε νομιμοποιεί με την βουλευτική του παρουσία τους παρανόμως λειτουργούντες συλλόγους (ομιλίες από βήματος στην Τουρκική Ένωση Ξάνθης, παρουσίες στην Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής…), άλλοτε μετέχει σε ποικίλες αποστολές και συναντήσεις στην Τουρκία – επιχειρηματικά (;) φόρουμ, σχολικές γιορτές, φιέστες αλυτρωτικών – παρακρατικών σωματείων…- κι άλλοτε εμφανίζεται απλώς ως …συνοδός του Αχμέτ Μετέ, του φερόμενου ως «εκλεγμένου» μουφτή Ξάνθης, δηλαδή του εκλεκτού της Άγκυρας για τη θέση αυτή. Η σχέση μάλιστα των δύο ανδρών είναι τόσο στενή που με μικρή δόση υπερβολής θα λέγαμε ότι δύσκολα βρίσκεις φωτογραφία σε δημόσιο χώρο του ενός χωρίς τον άλλον! Σε κάθε θρησκευτική τελετή του τουρκόφρονα «μουφτή» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είναι δίπλα του, κατά κανόνα μεταξύ αυτού και του Τούρκου Προξένου Κομοτηνής, ώστε να μην μένει σε κανέναν αμφιβολία για ποιαν νομιμότητα εργάζεται. Μάλιστα γράφτηκε πως τα ρουσφέτια του Μετέ (μεταθέσεις φαντάρων κτλ) ο Ζεϊμπέκ τα διεκπεραιώνει. Άλλωστε και ο ίδιος ο νόμιμος μουφτής Ξάνθης, Μεχμέτ Σινίκογλου, όταν προ ημερών κλήθηκε από τον πρωθυπουργικό διπλωματικό σύμβουλο και τον υπουργό Παιδείας να παραιτηθεί, απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι «το χατήρι του Ζεϊμπέκ» δεν θα το κάνει, αποδίδοντας την πρωτοβουλία για το εξωπέταγμά του στον τοπικό βουλευτή. Βεβαίως δεν είναι δύσκολο να δει κανείς ποιας χώρας τα συμφέροντα θα εξυπηρετούσε μια κένωση της μουφτείας στην Ξάνθη (και στην Κομοτηνή).

Zeybek-3-300x225

Με όλα τούτα δεδομένα, θα περίμενε κανείς ο βουλευτής Ζεϊμπέκ να μην έχει καμμία σχέση με τον επίσημο μουφτή Σινίκογλου. Κι όμως, να που υπάρχει μία πολύ συγκεκριμένη και μακρόχρονη σχέση μεταξύ των δύο, που μάλλον εγείρει ερωτηματικά για τον πρώτο: ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ το 1997 είχε διοριστεί ως μουεζίνης, δηλαδή ψάλτης, στο τέμενος της οδού Σκρα από τον μουφτή Ξάνθης! Αυτό δεν ήταν δύσκολο γιατί τόσο ο πατέρας του όσο και ο θείος του Τζελάλ (που είχε κάνει και βουλευτής) ήταν ιμάμηδες πιστοί στον Σινίκογλου. Ο προφανής λόγος εκείνου του διορισμού ήταν για να αποφύγει ο Χ.Ζ. την στράτευση στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ως «ιερωμένος» της μωαμεθανικής θρησκείας. Αυτό έγινε βέβαια πριν πάρει αναβολή για το Πανεπιστήμιο κι όταν μετά ήρθε από την Τουρκία ως φαρμακοποιός στην Ξάνθη και ζήτησε να παραιτηθεί από …ψάλτης, έμαθε ότι θα έπρεπε να υπηρετήσει στον ελληνικό Στρατό, οπότε μετάνιωσε. Παραιτήθηκε πολύ αργότερα κι αφού για πολλά χρόνια τον αναπλήρωνε στο τέμενος άλλος …μουεζίνης.

Zeybek-5

Το ευχαριστώ λοιπόν για την πολύχρονη βοήθεια που έλαβε ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ από τον Σινίκογλου και από την ελληνική πολιτεία είναι αυτό που βλέπουμε σήμερα. Nα μετέχει σε μισελληνικά «μεβλίτ» (προσευχές) του Μετέ, δίπλα στον Τούρκο υποπρόξενο Κομοτηνής, ανήμερα της Μικρασιατικής Μνήμης (9/9/2016) για τους Τούρκους “μάρτυρες” της Σμύρνης. Εκφραστική είναι η φωτογραφία του Ζεϊμπέκ στο εκτουρκισμένο πανηγύρι του «Χίλια» στον Έβρο (18-8-2013), όπου αφού κατέβηκε από το βανάκι του Προξενείου Κομοτηνής, εμφανίστηκε πίσω από τον τότε Πρόξενο Ιλχάν Σενέρ, χαιρετώντας το πλήθος (εφ. Αντιφωνητής, 1/9/2013). 

 

Zeybek-6

Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου!