Ἡ νέα περιοδεία Μπαγίς στή Θράκη, πού μᾶς προσέφερε ἡ Κυβέρνηση τῆς Ἀθήνας ἐν εἴδει «ἰδιωτικῆς ἐπίσκεψης», δέν κόμισε κάτι νέο. Στά πλαίσια τῆς τακτικῆς τῆς Ἄγκυρας νά μένει ἀνοικτό τό «θέμα» μᾶς κουβαλήθηκε στήν περιοχή τό πιό ἐλεεινό ὑποκείμενο τῆς τουρκικῆς κυβέρνησης, ὁ Ἐγεμέν Μπαγίς. Πῆγε σέ ὅλους τούς διαλυμένους συλλόγους, εἶδε τούς Σερήφ – Μετέ ὡς «μουφτῆδες», τόν δεξιώθηκε ἡ νομικά ἀνύπαρκτη Συμβουλευτική Ἐπιτροπή (πάλι καλά πού δέν πῆγαν οἱ νῦν μουσουλμάνοι βουλευτές), γενικά κόπρισε ὅσο μπόρεσε καί ξεκουμπίστηκε. Ποιός ὅμως εἶναι ὁ Μπαγίς; Την ανθρώπινη ποιότητα του Εγεμέν Μπαγίς θα την δείξουν οι δηλώσεις του για διάφορα ζητήματα, ελληνοτουρκικά και όχι. Θυμίζουμε μόνο ότι πρόκειται για τον υπουργό του Ερντογάν σε ευρωπαϊκά θέματα και τον αρχιδιαπραγματευτή της Τουρκίας με την ΕΕ – κι όχι για κάποιον δεσμοφύλακα απ’ το Ζογκουλντάκ.

Μειονότητες:

Στο συνέδριο «Διάλογος κοινωνιών μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας» (Πόλη, 30/5/13), όλο θρασσύτητα δήλωσε για τη γενναιοδωρία της Τουρκίας: «Εφέτος έχουν αποδοθεί σε μειονοτικά ιδρύματα ακίνητα που η αξία τους ξεπερνά τα 2 δις $, μεταξύ των οποίων και το ίδιο μου το γραφείο στο Ορτάκιοϊ». Όλα τούτα έγιναν βεβαίως μετά τη δρομολόγηση προσφυγής στο ΕΔΑΔ. Μόνο τότε αποδόθηκαν τα κλοπιμαία, για την αξία των οποίων επαίρεται κιόλας ο τενεκές, που συμμετείχε κι ο ίδιος στη λεηλασία τους!

Ἑλληνική Ἐκκλησία:

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να φοβάται τα τζαμιά αλλά δυστυχώς τα φοβάται, μιλάμε για παράνοια. Και όπως πάντα στην βάση αυτής της παράνοιας βρίσκεται η αντιισλαμική και αντιτουρκική φιλολογία των προκλήσεων της Ελληνικής Εκκλησίας που μέσα από αυτήν συνεχίζει την ύπαρξη της» (2-8-12).

Κύπρος:

- Μιλώντας στη Ζαμάν ο Μπαγίς είπε πως σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν η Τουρκία είχε στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή και δήλωσε πως «γιαυτό υπάρχουν οι στόλοι». «Είναι παράνομο να κάνουν έρευνες σε ύδατα που δεν τους ανήκουν (…) Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εκπαιδεύονται και εξοπλίζονται οι στρατιώτες μας στο πολεμικό ναυτικό, γι΄ αυτό στήσαμε αυτόν τον στρατό. Κάθε επιλογή είναι στο τραπέζι» (Σεπτ. 11)

- Στην Πράγα (Δεκ. 2011) απευθυνόμενος στον Κύπριο πρέσβη Φ. Αναστασίου είπε: «Τα επιχειρήματα μου είναι ισχυρά, εσύ δεν μπορείς να με πείσεις. Φοβάμαι πως θα σε πείσω και μετά θα χάσεις την δουλειά σου, θα σε διώξουν» Καί στους Ευρωπαίους: «Ένα έθνος μπορεί κατά ανόητο τρόπο να επιχειρεί να θέσει εμπόδια, αλλά οι 26 δεν πρέπει να κοιτούν τις ευκαιρίες να χάνονται¨.

- Ο Μπαγίς στο Δουβλίνο (18-12-12), στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, πάλι σε ρεσιτάλ σκαιότητας έναντι του Κύπριου πρεσβευτή  (Σταυρινός) που του θύμισε ¨τις υποχρεώσεις που έχει η Τουρκία από το πρόσθετο πρωτόκολλο της συνθήκης της Άγκυρας: «Θα σημειώσεις καλά αυτά που θα πω. Από ποιο σημείο της Κύπρου είσαι εσύ; Αντί να θυμίζετε τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, εφαρμόστε αυτά που εσείς έχετε υπογράψει. Σταματήστε τις ανόητες πρακτικές».

- Στη Βουδαπέστη (7-12-12) για την κυπριακή οικονομική κρίση: «Η ρωμιοκυπριακή διοίκηση χρεωκόπησε λόγω του αδιεξόδου με αποτέλεσμα να υποφέρουν λόγω της πολιτικής τους και γιατί είναι κακομαθημένοι…».

- Για το ίδιο θέμα, στις 26/3/13, νέες ειρωνείες: «Μπορούν να προσφύγουν στο ΔΝΤ για να επωφεληθούν από το δάνειο των 5 δις $ που θα δώσουμε εμείς στο ΔΝΤ. Μάλιστα δεν έχουμε αντίρρηση αν ως νόμισμα αντί του ευρώ χρησιμοποιήσουν κι αυτοί όπως και η KKTC την τουρκική λίρα».

Φράχτης στον Έβρο:

Αύγ. 2011:  «Είναι περίεργο και ανησυχητικό ότι η Ελλάδα εν μέσω οικονομικής κρίσης ξοδεύει τόσα χρήματα για ένα τέτοιο σχέδιο, και ότι θα ήταν λάθος αυτό το σχέδιο να εκληφθεί από την Τουρκία ότι την εξοβελίζει από την Ευρώπη (…) Ειδικοί δεν πιστεύουν ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να σταματήσει τους μετανάστες».

Φεβρ. 12: «Η Ευρώπη πρόσφατα πλήρωσε το κόστος των τειχών. Είναι ανάγκη όλοι να εργάζονται για την κατασκευή γεφυρών ανάμεσα σε διαφορετικές απόψεις, πολιτισμούς και χώρες¨. Γιαυτό το ασκέρι τους αγοράζει γέφυρες ζεύξης ποταμού, φαίνεται…

Μακεδονία:

Στά Σκόπια τον Μάρτιο τοῦ 2011: «Μα θα άλλαζα το όνομα μου επειδή το ζητήσατε εσείς; Ή θα αλλάζατε το όνομα σας επειδή το ζήτησα εγώ; Αυτά τα εδάφη αποκαλούνται Μακεδονία. (…) Η Τουρκία θα κάνει ό,τι μπορεί για να εισέλθει η Μακεδονία σε ΝΑΤΟ και ΕΕ».

Συρία:

«Η στρατιωτική ισχύς της Τουρκίας είναι σε σημείο που μπορεί να εξαφανίσει την Συρία μέσα σε μερικές ώρες» (5-10-12)

Αρμενική Γενοκτονία:

- Με βάση την Neue Zürcher Zeitung η εισαγγελία της Ζυρίχης άρχισε έρευνα σε βάρος του Μπαγίς για την δήλωση «Αρμενική γενοκτονία δεν υπήρξε. Ορίστε, ας έρθουν να με συλλάβουν», μετά από καταγγελία της Αρμενικής κοινότητας της Ελβετίας. (5-2-2012)

- Όταν ανακοινώθηκε πως η αρμενική γενοκτονία θα μπει στη γαλλική εκπαίδευση (27-8-12), δήλωσε: «Δεν υπάρχει κανένα σημείο ντροπής στην ιστορία μας. Είμαστε περήφανοι για την ιστορία και τους προγόνους μας. Μακάρι να ήταν σαφής η ιστορία όλων των χωρών σαν τη δική μας»

- Όταν ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός Ζαν Κλωντ Γιούνκερ είπε ότι «η κρίση στην Ελλάδα οφείλεται (και) στην οθωμανική κληρονομιά», κατέφυγε και πάλι στην τουρκική του αβρότητα: «Ο κύριος Γιούνκερ έκανε μια γκάφα που δεν έχει καμία σχέση με τις ιστορικές πραγματικότητες. Θα ήταν καλύτερα να μελετήσει λιγάκι τις πολιτικές του οθωμανικού κράτους. Αλλά εάν συνεχίσουν να κάνουν τέτοια ιστορικά λάθη, η οικονομία της ΕΕ θα συνεχίσει να τρώει οθωμανικά χαστούκια»

Τι άλλο να πούμε; Όταν τον Μάρτιο του 2012 μίλησε για πιθανή ένωση της Κατεχόμενης Κύπρου με την Τουρκία, η τουρκοκυπριακή «Αφρίκα» είχε τα γλοιώδη μου μούτρα πρωτοσέλιδο κι από κάτω ένα μεγαλοπρεπές «Άι σιχτίρ!» Δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι.

* Στη φωτό: Σύνοδος «Ηγετών της Αλλαγής» (Πόλη, 14-3-11): Εγεμέν Μπαγίς, Ελ Χασίμι (κατηγορούμενος ως επικεφαλής Ιρακινών δολοφόνων), Χασίμ Θάτσι («αρχινονός» στο εμπόριο όπλων, ναρκωτικών, γυναικών και ανθρώπινων οργάνων)