νδΜία ημερίδα στην Κομοτηνή (18-2-2017) για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Θράκης, μας έδωσε την αφορμή για κάποιες σκέψεις μαύρες, τόσο με τα ονόματα του πάνελ όσο και με την ταυτότητα της διοργάνωσης (από την Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος). Εισηγητές λοιπόν ήταν οι Αθανάσιος Καραμπίνης (πρύτανης ΔΠΘ), Ρόδη Κράτσα (τ. αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), Χρήστος Δούκας (πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης), Γιάννης Γιαρέντης (διευθύνων σύμβουλος ΑΔΜΗΕ επί Σαμαρά) και ο ντόπιος επιχειρηματίας Σταμάτης Κουρούδης. Για τους επώνυμους που παρακολούθησαν την ημερίδα το καταλαβαίνω, ήταν μια υποχρέωση. Το υπόλοιπο κοινό όμως, τι προσδοκούσε άραγε να ακούσει; Αν εξαιρέσεις τον επιχειρηματία της εκδήλωσης, που πραγματικά μπορούσε να συνεισφέρει στον διάλογο με τρόπο ουσιαστικό, τι μπορούν να πουν οι υπόλοιποι περί ανάπτυξης, πέρα από …άπειρες συγγνώμες;

Ήδη προλογίζοντας η κ. Καζάκου αναφέρθηκε στα γνωστά: το Πανεπιστήμιο, η ενέργεια, οι μεταφορές… Τα ίδια Παντελάκη μου, και μάλιστα από τους καθ’ ύλιν ενόχους της διαρκώς μηδενικής παραγωγής έργου ακριβώς στους τομείς αυτούς! Ο πρύτανης Αθ. Καραμπίνης αντί να απολογηθεί για την μόνιμη καχεξία και την άθλια εικόνα του ΔΠΘ (εσχάτως κεκοσμημένη και με εισαγγελικές έρευνες), αντί να προσπαθήσει τουλάχιστον να δικαιολογήσει την ανυπαρξία του στο τοπικό γίγνεσθαι και την απουσία οποιασδήποτε σχέσης της λειτουργίας του με την Θράκη, μίλησε για ένα νέο συνεδριακό κέντρο, ανακοίνωσε μια συνεργασία με πανεπιστήμιο της Περσίας (!) και σχεδίασε επί χάρτου την οικονομική αυτοδυναμία του Ιδρύματος… Η Ρόδη Κράτσα πραγματικά δεν κατάλαβα αν μας έκανε πλάκα ή όχι. Ο Χρήστος Δούκας αναφέρθηκε στις δυνατότητες του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, σε σχέση με την γεωστρατηγική αξία της περιοχής, χωρίς να πει λέξη γιατί μετά από τόσα χρόνια μιλάμε ακόμα για “δυνατότητες” κι όχι για πραγματικότητες: είμαστε όντως τόσο άχρηστοι ή υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια που κανείς δεν ομολογεί; Λίγο πολύ τα ίδια ισχύουν και για όσα είπε ο Γ. Γιαρέντης για την αιολική ενέργεια και το φυσικό αέριο.

Με αφορμή όμως το “γαλάζιο” χρώμα της ημερίδας, αξίζει να θυμηθούμε μερικά αναπτυξιακά κατορθώματα της ΝΔ στην περιοχή. Την εμμονή της, λ.χ., υπέρ του κάθετου οδικού άξονα Κομοτηνής – Κάρτζαλι, ο οποίος στραγγίζει την περιοχή κι από το τελευταίο ευρώ, φορτώνοντάς μας συγχρόνως μύρια βουλγαρογενή προβλήματα. Την …επική βιομηχανική πολιτική της Περιφέρειας ΑΜ-Θ επί Αγγελόπουλου – Βάγγερ. Την χρόνια συμπόρευση με τον αρχιμασώνο που με το κουμπαρικό του κύκλωμα …αφαίρεσε χειρουργικά το “Π” από τη λέξη Πανεπιστήμιο. Την μετατροπή των Σχολών Αστυνομίας σε κέντρα φύλαξης λαθρομεταναστών. Την αδυναμία συγκράτησης των Ποντίων νεοπροσφύγων στη Θράκη – στο τέλος κόβοντας και τις διακοσάευρες συντάξεις τους… Φτάνουμε λοιπόν στο σήμερα και – ως από παρθενογένεση – μιλάνε για πλάνα μιας μελλοντικής μας ανάπτυξης!