Ηpanousis δήλωση του αν. υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούση, για μελλοντική πρόσληψη αστυνομικών από μειονοτικές ομάδες άναψε φωτιές στη Θράκη. Η αναφορά του στους Πομάκους – όχι όμως και σε Τούρκους – προκάλεσε την αντίδραση μειονοτικών κύκλων που έβαλαν μπροστά τον βουλευτή Ροδόπης (Σύριζα) Αϊχάν Καραγιουσούφ να δηλώνει σε εκπομπή του «Τσινάρ FM» ότι «είναι μια πολύ άτυχη και λανθασμένη ανακοίνωση. Εάν μιλάς για μειονότητα, δεν υπάρχει νόημα να τις κομματιάζεις μία-μία και να τις ονοματοδοτείς. Σχετικά με αυτό το θέμα τον αναζήτησα, του είπα πως είναι μια λάθος δήλωση και ότι πρέπει το συντομότερο να διορθωθεί. Αυτό είναι κάτι που θα το θέσω και αύριο (17/2/2015) στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας».

Ήρθε μετά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων και η εφημερίδα «Ζαγάλισα» και καταδίκασαν τη στάση του βουλευτή: «Παρά το γεγονός ότι ο κ. Καραγιουσούφ είναι βουλευτής ενός αριστερού δημοκρατικού κόμματος, επέλεξε να συνταχθεί με τις πλέον σκοταδιστικές και ακροδεξιές αντιλήψεις μερίδας των μουσουλμάνων της Θράκης. Εξεδήλωσε την αντίθεσή του στη χρήση της λέξης Πομάκοι, σαν να μην υπάρχουν 40.000 Πομάκοι στην ελληνική Θράκη. Με τη στάση του συνεχίζει την πολιτική της πολιτισμικής και γλωσσικής μας γενοκτονίας, τη στιγμή που και ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν, έχει κατ επανάληψιν αναγνωρίσει επισήμως (και ως πρωθυπουργός) τους Πομάκους της χώρας του.
Η ύπαρξή μας, χάρη στους πολυετείς και σκληρούς αγώνες του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων και της εφημερίδας «Ζαγάλισα», έχει κατ’ επανάληψιν αναγνωρισθεί από διεθνείς οργανισμούς, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τις ετήσιες αναφορές περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων του State Department.
Η στάση του κ. Καραγιουσούφ είναι ίδια με αυτή των Γκρίζων Λύκων αλλά και φορέων της ελληνικής πλευράς οι οποίοι μέχρι πριν λίγα χρόνια πολτοποιούσαν εκπαιδευτικά εγχειρίδια και πολιτισμικούς οδηγούς (πρώην νομαρχιών, αλλά και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), επειδή ανέφεραν την απαγορευμένη λέξη: Πομάκοι.
Γιατί ο κ. Καραγιουσούφ δεν συμφιλιώνεται με την πραγματικότητα; Οι Πομάκοι, είναι συστατικό στοιχείο της ελληνικής Θράκης, με δικό τους ανεξάντλητο ιστορικό, λαογραφικό και γλωσσικό πλούτο.
Συγχαίρουμε τον υπουργό Γ. Πανούση για τις πρωτοβουλίες του και τον καλούμε να μην υπαναχωρήσει στις σκοταδιστικές και αντιδημοκρατικές αντιλήψεις. Ως πρώην πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, γνωρίζει την αλήθεια. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση και τον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, να αποσύρουν τον ρατσιστικό νόμο 3647/2008 (άρθρο 23), ο οποίος καθιερώνει ποσοστό 0,5% για την εισαγωγή μουσουλμανοπαίδων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ομαδοποιεί τους Πομάκους, εκόντες άκοντες, με τους άλλους μουσουλμάνους της Θράκης. Επιθυμούμε τον «εκδημοκρατισμό» του ποσοστού, αναδιαμορφώνοντάς το με τρόπο που να ανταποκρίνεται στην πληθυσμιακή και εθνοτική πραγματικότητα της ελληνικής Θράκης. Δηλαδή, να εισάγονται με την ποσόστωση 0,2% Πομάκοι, 0,2% Τουρκογενείς και 0,1% Ρομά», καταλήγει η ανακοίνωση.
Και δεν θα μπορούσε φυσικά να λείψει ο γνωστός επαγγελματίας Τούρκος Χαλίτ Χαμπίμπογλου που κάνει τον πρόεδρο της «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δ. Θράκης». Ο Χαλίτ μέμφεται την απουσία των Τούρκων από τις μειονότητες που θα εκπροσωπηθούν στην μικρή αστυνομική Βαβέλ που εξαγγέλθηκε (διατηρώ τα ελληνικά του κειμένου του, της 23/2/15):
‘’Τη δήλωση του κ. Πανούση Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη περιγράφει ως μια ατυχία, κατά τις πρώτες ημέρες της διοίκησης και της κρατικής πολιτικής της χώρας που μιλά για την αλλαγή στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ οι δηλώσεις του Πανούση για μια σημαντική αλλαγή προορισμού στην αστυνομία αποκλείοντας την Τουρκική Μειονότητα τη θεωρούμε ως μια ατυχή και δυσάρεστη δήλωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει να κάνει φιλικό και μια πραγματική αλλαγή στα δικαιώματα της μειονότητας πρώτα πρέπει αφήσει κατά μέρος τη σκέψη από χρόνια θεωρούμενη ως μη υπάρχουσα τη Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης πρέπει να δημιουργήσει ένα επίσημο μηχανισμό για διάλογο με την μειονότητα, για την ενθάρρυνση και την διασφάλιση της συμμετοχής της μειονότητας και των δικαιωμάτων σε κάθε τομέα της ζωής πριν θα πρέπει να ληφθούν τα αιτήματά της μειονότητας.’’
Πάρτε και κανέναν ελληνομαθή εκεί στο μαγαζί σας, ρέεεεεεεεεε!