Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις 5 Ιουνίου του 2014, υιοθέτησε ενδιάμεσο ψήφισμα, με το οποίο καλεί την Ελλάδα, να συμμορφωθεί χωρίς καθυστέρηση με τις αποφάσεις του δικαστηρίου που αφορούν τις υποθέσεις σχετικά με τη Θράκη «Μπεκίρουστα και άλλοι» (35151/05), «Εμίν και άλλοι» (34144/05) και «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» (26698/05).

Πρόκειται για τις υποθέσεις που η χώρα μας «έχασε» στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και κλήθηκε να αποζημιώσει τους ανωτέρω ενάγοντες, των οποίων το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι παραβιάστηκε. Ωστόσο δεν προχωρήσαμε στην αναγνώριση των σωματείων, καθώς η χώρα μας θεωρεί – βάσει της κείμενης νομοθεσίας – πως δεν δεσμεύεται στην εφαρμογή αστικών υποθέσεων (κάτι μάλλον απίθανο). Δέχθηκε λοιπόν τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, πλήρωσε ό,τι της αναλογούσε και ΔΕΝ αναγνώρισε τα τρία σωματεία (Νεολαία Μειονότητας Νομού Έβρου, Πολιτιστικός Σύλλογος Τούρκων Γυναικών Ροδόπης και Τουρκική Ένωση Ξάνθης), τα οποία συνεχίζουν να διεκδικούν την εγγραφή τους επισήμως.
Πέρυσι δύο φορές μάς έγινε σύσταση να προχωρήσουμε και εμείς υποσχεθήκαμε πάλι αορίστως ότι μελετάμε «την καλύτερη δυνατή λύση». Τώρα λοιπόν έρχεται η Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου και ζητά από την Ελλάδα να της υποβάλει ένα χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των αποφάσεων του Δικαστηρίου.
Σίγουρα δεν είναι μια καλή εξέλιξη αλλά δεν μπορείς να μιλήσεις και για αιφνιδιασμό. Εκτός του ότι πρέπει η διεθνής παρουσία μας να είναι οργανωμένη και διαβασμένη (κάτι που δεν ισχύει πάντα), τουλάχιστον εκ των υστέρων πρέπει να ασχολείται κάποιος ΣΟΒΑΡΑ. Αναρωτιόμαστε λοιπόν, πώς θα αντιδράσει η πλευρά μας; Μήπως θα αρχίσουμε να δεχόμαστε ποινές χρηματικές, ώστε να διασυρθούμε κι από πάνω; Θα δεχθούμε ότι χάσαμε απλώς και …«γειά σας»; Κι όταν λέμε για την πλευρά μας, ποια είναι αυτή, για να έχουμε καλό ρώτημα; Είναι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών, που βλέπουν τα πράγματα λίγο πολύ ως Φινλανδοί τουρίστες; Ή μήπως το …αδιάβλητο εκείνο άτομο στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ; Υποτίθεται ότι η εκλογική επιτυχία του DEB κάποιους αφύπνισε. Έρχεται τώρα και η εξέλιξη αυτή, που απειλεί να γεμίσει τη Θράκη με τούρκικους συλλόγους και ντε φάκτο να μετατρέψει την θρησκευτική μειονότητα σε εθνική. Στον λίγο χρόνο που μας απομένει, θα κάνουμε τις κινήσεις που από δεκαετίες (εμείς, τουλάχιστον) ζητᾶμε και που μπορούν να ανασχέσουν εν τινι μέτρω την κατρακύλα;