Πόσο ηθικό είναι άραγε, όταν μία κυβέρνηση περικόπτει από τα επιδόματα πείνας των ανέργων, των 450 ευρώ, τα 100, ή όταν κόβει 20 ευρώ από τις γλίσχρες αγροτικές συντάξεις (ποσό που αντιστοιχεί στο ψωμί του μήνα για τον συνταξιούχο!), να αποφασίζει να χαρίσει σε μία συγκεκριμένη επιχείρηση, άνω των 10.600.000 ευρώ, από αυτά που οφείλει από άμεσους φόρους και άλλες οφειλές της προς το Ελληνικό Δημόσιο; Αυτό έκανε, παραμονή εκλογών της 6ης Μαϊου 2012, με σχετική απόφασή του, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, λίγες μόλις ώρες πριν φύγει από το υπουργείο του, στις 4 Μαΐου 2012! Διαβάζοντας το σκεπτικό της απόφασής του, σίγουρα δεν μπορεί κανείς να πεί ότι αυτό δεν ήταν νόμιμο, αρκεί όμως αυτό για να είναι και ηθικό, σύμφωνα με το αλήστου μνήμης «δόγμα Βουλγαράκη»;
Ο λόγος για τα χρέη της ξανθιώτικης εταιρείας «ΑΦΟΙ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α.Ε. – SCRAP ΘΡΑΚΗΣ», τα οποία καλούνται πλέον να πληρώσουν τα συνήθη κορόιδα, δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι!
Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν μιλάμε για κάποια από τις «συνηθισμένες» ρυθμίσεις οφειλών, που αφορούν επιχειρήσεις που τυχαίνει να πληρούν κάποια κριτήρια και λαμβάνεται μία έστω κοινή για όλες υπουργική απόφαση. Μιλάμε για ΜΙΑ συγκεκριμένη επιχείρηση, τα χρέη της οποίας προς το Ελληνικό Δημόσιο χαρίζει στην κυριολεξία ο κ. Υπουργός!
Και τί χρέη! Όπως γράφτηκε σε αθηναϊκές εφημερίδες, πρόκειται για πάνω από 13.700.000 €, εκ των οποίων περίπου 11.600.000 € αφορούν χρέη της προς το Ελληνικό Δημόσιο, είτε άμεσα από φόρους και τέλη (περίπου 5.100.000 €) είτε έμμεσα από εγγυήσεις του Δημοσίου σε Τράπεζες (περίπου 6.500.000 €).
Με την παραπάνω απόφαση του κ. Σαχινίδη, μετά από σχετική εισήγηση του Συμβουλίου Διαχείρησης και Αξιολόγησης της Εγγυητικής Ευθύνης του Δημοσίου, που επικαλείται τις διατάξεις του Ν.3588/2007, «το Ελληνικό Δημόσιο υποκαθίσταται άμεσα στο σύνολο των απαιτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων» για τα δάνεια στα οποία αυτό παρέχει την εγγύησή του, δηλαδή από εγγυητής το Δημόσιο γίνεται δανειστής, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των τραπεζών.
Επειδή, όμως, ο «αξιότιμος» κ. υπουργός δεν προλάβαινε να διεκπεραιώσει την απόφασή του ώστε να αποτελέσει νόμο του κράτους, ήρθε εν συνεχεία ο μετέπειτα υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, κ. Γεώργιος Ζανιάς, ένας άνθρωπος δηλαδή που στην ολιγοήμερη θητεία του θα έπρεπε να ασχολείτο μόνο με μείζονος σημασίας οικονομικά θέματα, για να επικυρώσει την απόφαση Σαχινίδη, και να υπογράψει συμφωνία πιστωτών μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας, σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο υποκαθιστά τις Τράπεζες ως δανειστής, ενώ παράλληλα κουρεύει τις απαιτήσεις του κατά 80 έως 90%!!!
Έτσι, ξαφνικά βρίσκεται η εν λόγω εταιρεία να οφείλει στο Δημόσιο μόλις 3.065.000 € περίπου, τα οποία μάλιστα πρόκειται να καταβληθούν σε 8 ΑΤΟΚΕΣ ετήσιες δόσεις, της πρώτης καταβλητέας μετά από 3 χρόνια, δηλαδή σε χρονικό διάστημα 11 ετών από σήμερα!!! Οι Έλληνες φορολογούμενοι δηλαδή, καλούνται να πληρώσουν περίπου 10.650.000 € από την τσέπη τους, για τα χρέη της εν λόγω εταιρείας!
Αναρωτιέται εύκολα ο οποιοσδήποτε, γιατί τόση πρεμούρα από τους δύο πρώην υπουργούς, για να χαρίσουν τόσα εκατομμύρια από τις οφειλές μιας μικρής επαρχιακής επιχείρησης προς το Ελληνικό Δημόσιο και μάλιστα παραμονή εκλογών;

Κοινωνικός λόγος δεν υπάρχει, αφού η εν λόγω εταιρεία, απ’ όσο γνωρίζουμε τουλάχιστον, είναι και 3 χρόνια ανενεργή. «Εθνικοί» λόγοι επίσης δεν διαφαίνονται, αφού η έδρα της εταιρείας στην Ξάνθη δεν δικαιολογεί από μόνη της κάποια «ευαισθησία» επί του θέματος. Τί ήταν λοιπόν αυτό που οδήγησε, τους Σαχινίδη και Ζανιά να σπεύσουν για την υλοποίηση μίας συμφωνίας πιστωτών μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και μίας συγκεκριμένης μικρομεσαίας επαρχιακής επιχείρησης; Σημειώνουμε ότι ο κ. Ζανιάς είναι πλέον διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, μιας τράπεζας δηλαδή που εμπλέκεται ως δανείστρια της εταιρείας «ΑΦΟΙ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΕ». Σύμφωνα με την άποψη νομικών κύκλων, η απόφαση των δύο πρώην υπουργών βλάπτει τα συμφέροντα τόσο του Δημοσίου όσο και των Τραπεζών, αφού αυτές θα λάβουν τις εγγυήσεις του Δημοσίου επί των … κουρεμένων πλέον δανείων!!! Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια θέση θα κρατήσει τώρα ως διοικητής της Εθνικής Τράπεζας ο κ. Ζανιάς, της οποίας τα συμφέροντα φέρεται να βλάπτει με την εν λόγω υπουργική απόφασή του!!!! Πώς τα φέρνει πράγματι η «μοίρα» μερικές φορές!

Γ.Μ.