Η GÜLAFERİT ÜNSAL συνελήφθη το βράδυ της Πέµπτης 7 Ιουλίου 2011 στη Θεσσαλονίκη και τώρα βρίσκεται στη φυλακή περιµένοντας την απέλασή της στη Γερµανία, όπου εκκρεµεί ένταλµα σύλληψης εις βάρος της. Είναι Τουρκάλα και έχει τούρκικη υπηκοότητα. Ήρθε στην Ελλάδα πριν από µερικές µέρες από την Τουρκία µε σκοπό να κάνει αίτηση πολιτικού ασύλου. Για να «προστατέψει» τον εαυτό της είχε πάνω της ένα πλαστό διαβατήριο. Εκτός από αυτό δεν είχε τίποτε άλλο που να µπορεί να χαρακτηριστεί ως “παράνοµο”.

Έχει κάνει αίτηση ασύλου. Στην Τουρκία ήταν ενεργή στο κίνηµα των δηµοσίων υπαλλήλων και γενικότερα στον κοινωνικό αγώνα. Είναι από τα ιδρυτικά µέλη του συνδικάτου BEMSEN (συνδικάτο δηµοσίων υπαλλήλων) στην Άγκυρα. Είναι χαρακτηριστικό το δελτίο Τύπου (16-11-1996) της οργάνωσης των γονέων πολιτικών κρατουµένων (ΤΑΥΑD) πριν 15 χρόνια, όπου αναφερόταν η Ουνσάλ ως µία εκ των κρατουµένων που έκαναν τότε απεργία πείνας και όταν µεταφέρθηκαν στο νοσοκοµείο Χαϊντάρπασα της Άγκυρας, δέχθηκε την επίθεση των χωροφυλάκων µπροστά στους γιατρούς!

Η Γερµανία την κατηγορεί ως µέλος τροµοκρατικής οργάνωσης καθώς ισχυρίζεται ότι είχε πολιτικές δρασεις στη Γερµανία, που στη Τουρκία έχουν τεθεί εκτός νόµου. Tα τελευταία χρόνια έχουν απελαθεί δεκάδες αγωνιστές από τη Γερµανία στην Τουρκία, ενώ πραγµατοποιούνται συνεχώς δίκες εναντίον τους, πάντα µε την απειλή της απέλασής τους στην Τουρκία.

Η ηµεροµηνία της δίκης δεν έχει οριστεί ακόµα, αλλά θα γίνει µόλις οι γερµανικές Αρχές ζητήσουν την έκδοσή της στην Γερµανία. Zητάµε από όλους τους φορείς, τα συνδικάτα, τα κόµµατα, τις οργανώσεις και από όλον τον αλληλέγγυο κόσµο της χώρας να συµπαρασταθούν στην αγωνίστρια Γκιουλαφερίτ και να παραστούν στη δίκη της.

* Παραθέσαµε σχεδόν αυτούσια την έκκληση των συντρόφων της Ουνσάλ, µε τους οποίους µας συνδέει µακρά φιλία. Ελπίζαµε σε άλλη απόφαση του Συµβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης αλλά πραγµατικά ελπίζαµε ότι µετά τη νίκη στην ακριβώς ανάλογη υπόθεση του Ταϊλάν (όπου ήµασταν και µάρτυρες υπεράσπισης), αυτές οι ελεεινές ιστορίες έκδοσης πολιτικών προσφύγων θα έληγαν. Δυστυχώς διαψευστήκαµε. Διαβάσαµε την κωµικά ραµποειδή κινητοποίηση της Αστυνοµίας στην Άνω Πόλη για τη σύλληψη των “τροµοκρατών” και απορήσαµε: ποιος θαρρούσαν ότι θα συνελάµβαναν τα σαΐνια µας; Αναµένουµε τώρα να δούµε ποιοί καθεστωτικοί θα λάβουν θέση στο θέµα της Ουνσάλ. Αυτοί που παπαρολογούν οληµερίς για Ε/Τ φιλίες θα βγάλουν µια λέξη υπέρ της, ή µόνο τον σκασµό;