Μπορεί η Θ. Δραγώνα να είναι πλέον παρελθόν για το υπουργείο Παιδείας (και δεν θα θρηνήσουμε γι’ αυτό, νάστε σίγουροι), όμως ο εθνομηδενισμός και η πατριδοφαγία δεν εξέλιπαν ως φαινόμενο από την Εκπαίδευση, αφού ενισχύονται με πακτωλούς ευρωπρογραμμάτων. Με αφορμή λοιπόν ένα έγγραφο του υπουργείου Παιδείας που διακινείται στα σχολεία (αρ. Πρωτ. 133412/Γ2, 22-10-10) και το οποίο προοιωνίζεται νέο, τριετές πρόγραμμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για αλλοδαπούς και «παλιννοστούντες» μαθητές, θέλουμε να εκφράσουμε την ειλικρινή μας απορία: πόσο πουλημένος ή γελοίος μπορεί να είναι ένας αρμόδιος στη χώρα μας;

Η πρόσκληση του ΑΠΘ προς όλα τα Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Επικράτειας με «πολυπολιτισμική» σύνθεση άνω του 10% αφορά τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα «Εκπαίδευση αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών». Προσέξτε δράσεις του Προγράμματος (επιστημονική υπεύθυνη η κ. Άννα Αναστασιάδη): «Καλλιέργεια κλίματος διαπολιτισμικής επικοινωνίας με την ανάπτυξη και εφαρμογή διαπολιτισμικών δραστηριοτήτων και την αξιοποίηση αντιρατσιστικού υλικού» (Γ. Νικολάου), «Ενίσχυση της μητρικής γλώσσας των μαθητών» (Α. Ρεβυθιάδου), «Σύνδεση σχολείου και κοινότητας (ανάπτυξη πλαισίου συνεργασίας σχολείου με κοινότητες μεταναστών, ΜΚΟ και κοινωνικούς Λειτουργούς)» (Χ. Βιτσιλάκη) κτλ.

Θα μου πείτε «και τι έγινε, πρώτη φορά τ’ ακούς αυτά και ξιπάστηκες;» Όχι, δυστυχώς δεν τ’ ακούω πρώτη φορά. Όμως εκείνο που μ’ εξοργίζει περισσότερο δεν είναι ούτε η συστηματική προσπάθεια δημιουργίας αλλόγλωσσων μειονοτήτων στη χώρα, ούτε η συστημική παπαρολογία περί αντιρατσισμού, ούτε και η όποια κονόμα των επιτηδείων με κωμικά προσχήματα. Είναι πρωτίστως η εμμονή της Πολιτείας να τσουβαλιάζει τους νεοπρόσφυγες συνέλληνές μας με τους αλλοδαπούς. Δυο δεκαετίες μετά την έλευση των περισσοτέρων και μετά την πλήρη ένταξη της πλειοψηφίας τους στην τοπική κοινωνία, επιμένουν οι ελεεινοί να μιλούν για «παλιννοστούντες (ούτε τον άστοχο όρο δεν άλλαξαν!) και αλλοδαπούς»! Βεβαίως αντιλαμβάνομαι ότι έτσι η πελατεία των προγραμμάτων αυξάνει, αλλά ποιος τους δίνει το δικαίωμα να προσβάλλουν τους Έλληνες Ποντίους κατατάσσοντάς τους με τους Αφγανούς ή Νιγηριανούς λαθρομετανάστες; Κείνοι οι σύλλογοι των νεοπροσφύγων μιλιά δεν έχουν; (Πάντως στόμα έχουν…)