tsipras_5   Διαβάσαμε πρόσφατα δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα για το λαθρομεταναστευτικό και πραγματικά επιβεβαιώθηκε η παγιωμένη πλέον αίσθησή μας: Με αυτούς τους ανθρώπους και συμπατριώτες μας δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης, τουλάχιστον σε μία σειρά ζητημάτων τέτοιας φύσεως. Παραθέτω επί λέξει και σχολιάζω αδρομερώς τις τοποθετήσεις του:

1) «Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σοβαρό ανθρωπιστικό πρόβλημα».
Για ποιο ανθρωπιστικό πρόβλημα μιλάμε; Το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό. Οι Ιρακινοί, οι Αφγανοί, οι Πακιστανοί, οι Σομαλοί έρχονται φυγάδες από τους στρατιωτικούς και οικονομικούς πολέμους των Αμερικανών (κυρίως) αλλά δεν ακούμε να καταγγέλεται κάτι τέτοιο με το όνομά του. Μα κι ανθρωπιστικό να ήταν το πρόβλημα, η χώρα μας θα το έλυνε; Κράτος είναι, όχι διεθνής οργανισμός ή ΜΚΟ!
2) «Όλα τα προηγούμενα χρόνια η ανεπτυγμένη Δύση έσπειρε φτώχεια κι εξαθλίωση, σήμερα θερίζει τις επιπτώσεις»
Ναι, και λοιπόν; Ποια είναι η ευθύνη της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή αποικιοκρατία, που και η ίδια την ένιωσε στο πετσί της; Έχει γούστο να ισχύει για τον Τσίπρα η συλλογική ευθύνη!
3) «Η ΕΕ προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την καταστολή και την αστυνόμευση. Η πρακτική αυτή είναι τελείως ατελέσφορη. Όσο και αν προσπαθεί κανείς με εξοπλιστικά προγράμματα να περιφρουρήσει τα θαλάσσια σύνορα δεν θα το καταφέρει».
Τι λες βρε παληκάρι μου; Μήπως πήρες είδηση τι απέφεραν τα μέτρα στην Ιταλία; Γιά δές τα νούμερα της λαθρομετανάστευσης εκεί κι εδώ και μετά πες μας για ατελέσφορα και μη μέτρα. Άλλωστε δεν λέει κανείς ότι μόνη της η φύλαξη των συνόρων θα λύσει το πρόβλημα αλλά είναι δυνατόν να την εγκαταλείψουμε;!
4) «Η κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια πολιτική και παρασύρεται από έναν ανταγωνισμό με την ακροδεξιά ρητορεία του κ. Καρατζαφέρη και καταλήγει στις πιο ακραίες πολιτικές επιλογές της. Δυστυχώς και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει εγκατασταθεί μεσοτοιχία με τη Ν.Δ. και τον ΛΑΟΣ και έχει υιοθετήσει μια ακροδεξιά και λαϊκίστικη ρητορεία».
Εντάξει, όποτε θέλουμε να χρωματίσουμε το κακό, υπάρχει η γνωστή παλέτα: η ακροδεξιά, ο λαϊκισμός, ο Καρατζαφέρης… Κανένα επιχείρημα όμως, μόνο ταμπέλες!
5) «Εμείς επιμένουμε να υπερασπιζόμαστε τις προτάσεις και τις θέσεις των διεθνών οργανισμών (…) Και προτείνουμε πολύ συγκεκριμένα μέτρα. Μεταξύ αυτών ζητάμε τα χρήματα που δαπανώνται από την Ε.Ε. να μην πηγαίνουν σε εξοπλισμούς και αναποτελεσματικά προγράμματα για την καταστολή και τη φύλαξη των συνόρων που δεν μπορούν να φυλαχθούν, αλλά να πηγαίνουν στη διαμόρφωση ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας, όπου να πληρούνται οι συνθήκες υγιεινής και δεν θα έχουν αυτή την κατάσταση που βλέπουμε σήμερα στο Κέντρο Κράτησης της Σάμου και αλλού».
Το πήραμε λοιπόν απόφαση, σύνορα δεν μπορούμε να φυλάξουμε, ας δώσουμε λεφτά για ξενοδοχειακό εξοπλισμό! Να βάλουμε και μια ταμπέλα στα σύνορα και ίσως να μοιράζουμε και διαφημιστικά φυλλάδια στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, «ανοίξαμε και σας περιμένουμε»!
6) «Σ’ αυτό το πλαίσιο διεκδίκησης ζητάμε και από την ΕΕ να εφαρμοστεί ένα διακρατικό πρόγραμμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προκειμένου να στηθούν και στις δυο χώρες κέντρα φιλοξενίας και κέντρα υποδοχής».
Κάποιος πρέπει να εξηγήσει στον Αλέξη ότι αυτά που ζητάει από την Τουρκία είναι κωμικά. Σαν να ζητάς από τον λύκο βοήθεια να φυλάς τα πρόβατα. Άλλωστε τις συμφωνίες που ήδη έχει υπογράψει η Τουρκία, είδαμε πόσο τις εφάρμοσε…
7) «Δεν είναι δυνατόν να μετακινούνται ελευθέρα εμπορεύματα, κεφάλαια, ακόμη και ο τζόγος και να μην μπορούν να μετακινηθούν οι άνθρωποι».
Μα πώς, μετακινούνται και άνθρωποι με τους ίδιους ακριβώς όρους, του εμπορίου. Κι όσο διευκολύνεις το έργο των δουλεμπόρων, τόσο γίνεσαι συνένοχός τους, ένας χρήσιμος ηλίθιος του trafficking.
8) «Τέλος, προτείνουμε μέτρα για την απογκετοποίηση αστικών περιοχών, που πλήττονται από την υπερβολική συσσώρευση εξαθλιωμένων οικονομικών μεταναστών και μεταναστών, με ενίσχυση της ποιότητας ζωής αυτών των περιοχών».
Δεν ξέρω σε ποια χώρα ζει ο Αλέξης, πάντως η χώρα στην οποία ζούμε εμείς δεν έχει (ή δεν δίνει) μία δεκάρα για τους ίδιους τους πολίτες της, για τα στοιχειώδη τους δικαιώματα, όντας στα όρια της πτώχευσης. Το όνειρο βέβαια είναι δικαίωμα του καθενός, όμως καθώς η λαθρομετανάστευση τείνει να γίνει ο εφιάλτης της πατρίδας μας, καλά είναι να ασχοληθούμε με την πραγματικότητα…