Στα μέσα Αυγούστου επισκέφτηκε τη Θράκη μία επιτροπή Τούρκων νομικών, από τον δικηγορικό σύλλογο Σμύρνης και όχι μόνο, με επικεφαλής τόν πρόεδρό του, Οζντεμίρ Σοκμέν. Στην επιτροπή συμμετείχαν επίσης δικαστές, εισαγγελείς, ο αντιπρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου που τυγχάνει και πρόεδρος του «Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης» (στο παράρτημα Σμύρνης) Αϊντίν Οζτζάν και ο αντίστοιχος του παραρτήματος Ζεϊτίν-μπουρνού, Ασίμ Γκιουβέν.


Τι γύρευε μία τέτοια επιτροπή στα μέρη μας; Το μόνο σχετικό που πληροφορηθήκαμε από τον μειονοτικό Τύπο είναι η επίσκεψή τους στην «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» (φωτό) όπου τους υποδέχθηκαν μέλη του σωματείου υπό τον πρόεδρό του Μεχμέτ Χατζηχαλήλ, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Σινάν Καβάζ, ο πρόεδρος της ανεξάρτητης (δηλ. τουρκικής) παράταξης για τον δήμο Ξάνθης Χασάν Μαλκότς, κ.ά. Η συνάντηση, κατά το δημοσίευμα, ήταν περίπου εθιμοτυπική και αποσκοπούσε στην γνωριμία και στην ενημέρωση.
Σύμφωνα όμως με άλλες πληροφορίες, η όλη επίσκεψη έχει πολύ συγκεκριμένο χαρακτήρα: Στοχεύει στη συλλογή στοιχείων για ό,τι πωλήσεις, κατασχέσεις, απαλλοτριώσεις κτλ κτημάτων μειονοτικών έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια, με σκοπό σωρεία προσφυγών κατά της Ελλάδος! Μία κίνηση προφανούς αντιπερισπασμού για τις διεκδικήσεις του Πατριαρχείου, που μένει να αποδειχθεί η βασιμότητά της.