Από τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων – ΔΗΩ πληροφορηθήκαμε τη συμφωνία του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας (Λουξεμβούργο, 22/6/09) με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την έγκριση του κρέατος και των παραγώγων κρέατος από κλωνοποιημένα ζώα.

Ένα βήμα που δείχνει ξεκάθαρα το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο: Μόλις τον περασμένο Μάρτιο η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών είχε ταχθεί κατά της κατανάλωσης προϊόντων που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα. Παράλληλα, όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί είναι κάθετα αντίθετοι στη νομιμοποίηση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και των παραγώγων τους. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) πρότεινε την «υλοποίηση περαιτέρω ερευνών για τον αντίκτυπο της κλωνοποίησης στα ζώα», καθώς τα επιστημονικά δεδομένα δεν κρίνονται ακόμη επαρκή. Παρόλα αυτά, το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, αιφνιδιαστικά, κι επικαλούμενο «ανεξέλεγκτη διακίνηση ελλείψει συγκεκριμένου πλαισίου», ανοίγει ένα παράθυρο στην αντίθετη κατεύθυνση, με νέα οδηγία για το κρέας και το γάλα από κλωνοποιημένα ζώα! Κι αυτό το πράμα λέγεται δημοκρατικός συγκεντρωτισμός και μας καλούν κάθε λίγα χρόνια να ψηφίσουμε (όπως πριν μερικές εβδομάδες) για τη «φωνή μας στην Ευρώπη»!

Οι κίνδυνοι από την κλωνοποίηση είναι λίγο πολύ γνωστοί: οδηγεί σε ανεύθυνη μείωση της γενετικής ποικιλότητας και περιορίζει τις μελλοντικές δυνατότητες της εκτροφής ζώων, ενώ τίθεται εν αμφιβόλω και παγκόσμια ασφάλεια των τροφίμων. Όμως αξίζει να σημειωθούν και οι ιδιαίτερες πτυχές του θέματος που αφορούν συγκεκριμένα την Ελλάδα, έτσι όπως τις εξέθεσε ο πρόεδρος της ΔΗΩ κ. Σπύρος Σγούρος: «Η ελληνική γεωργία μπορεί να ανταπεξέλθει στον διεθνή ανταγωνισμό μόνο με ποιοτικά βιολογικά προϊόντα. Οι όποιες κινήσεις προς τα κλωνοποιημένα ή τα μεταλλαγμένα προϊόντα, πέρα από την επικινδυνότητά τους για τους καταναλωτές είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές και για την αγροτική οικονομία της χώρας».