-
1
Jul
Τούρκικη δικαιοσύνη και διαφάνεια
O δηµοσιογράφος Νεντίµ Σενέρ εµφανίστηκε χτες στο δικαστήριο όπου θα δικαστεί σε δύο δίκες, αντιµετωπίζοντας ποινή έως 28 χρόνια φυλακή, για το βιβλίο που έγραψε µε τίτλο «Η δολοφονία του Ντινκ και τα ψέµµατα των υπηρεσιών». Ο Σενέρ δήλωσε πως τις καταγραφείσες συνοµιλίες που εµπεριέχονται στο βιβλίο του τις βρήκε στο ίντερνετ. Τον Σενέρ µήνυσαν για το βιβλίο του ο Διευθυντής του Τοµέα Πληροφοριών της Γενικής Ασφάλειας Ραµαζάν Ακγιουρέκ, ο διευθυντής του Τοµέα Πληροφοριών της Ασφάλειας Κων/πολης Αλή Φουάτ Γιλµαζέρ, ο διευθυντής του Τµήµατος Πληροφοριών της Τραπεζούντας Φαρούκ Σαρί και ο αστυνοµικός υπάλληλος Μουχιτίν Ζενίτ. Στην ερώτηση «Πώς εκτιµάτε το γεγονός ότι αυτοί που διέπραξαν τη δολοφονία αντιµετωπίζουν φυλάκιση 20 χρόνων κι εσείς δικάζεστε αντιµετωπίζοντας 28 χρόνια φυλακή;» ο Σενέρ είπε ότι αυτό είναι αποτέλεσµα του τουρκικού νοµικού συστήµατος και πως δεν θέλει να σχολιάσει περαιτέρω.
(10-6-09, εφ. Νέτγκαζετε)
Πανεπιστήµιο …Ντεµιρέλ!
Ο 9ος πρόεδρος της Δηµοκρατίας Σουλεϊµάν Ντεµιρέλ ήρθε στην Ισπάρτα και συναντήθηκε στο αεροδρόµιο Σουλειµάν Ντεµιρέλ, µε τον νοµάρχη, τον δήµαρχο, τον πρύτανη και επιχειρηµατίες της περιοχής. Θα συµµετάσχει αύριο σε τελετή που θα γίνει στο πανεπιστήµιο που φέρει το όνοµα του. Ο Ντεµιρέλ τελείωσε την περιοδεία του στο χωριό Ισλάµκιοϊ όπου γεννήθηκε, µε την επίσκεψη του στο Μουσείο Δηµοκρατίας. Δήλωσε πως ¨Εδώ πρέπει να µας εξηγεί, να εκφράζεται, το τι κάναµε, το τι σκεφτόµασταν¨.
(11-6-09, εφ. Νέτγκαζετε)
Η Αριστερά χείρα του Στρατού
Συνεχίζουµε την συνέντευξη που πήραµε από τον Γ.Γ. του κόµµατος SHP και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Χουσεΐν Εργκούν:
«- Και πριν υπήρχαν συνεργασίες. Υπήρξαν ληστείες τραπεζών, δολοφονίες και σπασίµατα για να έρθει ο Στρατός στην εξουσία. Υπήρξε πολύ άσχηµος ο ρόλος της Αριστεράς στις προβοκάτσιες πριν τα πραξικοπήµατα.
- Η Αριστερά έκανε εσκεµµένα αυτές τις προβοκάτσιες;
- Τα κατώτερα στελέχη δεν το ξέραν, αλλά οι ηγέτες το γνώριζαν. Αυτοί που ήταν σε ηγετικές θέσεις της νεολαίας το ξέραν.
- Τα µέλη της οργάνωσης Ντενίζ Γκεζµίς ήξεραν πως έκαναν δράσεις για να έρθει ο Στρατός στην εξουσία;
- Ας το πω µε µια µαρτυρία: Ο Γιουσούφ Κουπελί όταν αποφυλακίστηκε µετά το 1980 ήρθε σε µένα και µου είπε: «Από την αρχή ώς το τέλος χρησιµοποιηθήκαµε». Εγώ του είπα «Πώς δεν το καταλάβατε; Ο στρατιωτικός έρχεται, σας δίνει όπλα. Σου λέει, φέρτε λίγη ανακατωσούρα και εµείς θα κάνουµε τα απαραίτητα. Εσείς πώς δεν το καταλάβατε;» Η απάντησή του σε µένα ήταν «Εγώ τα συζητούσα αυτά µε τον Μαχίρ Τσαγιάν. Του είχα πει «η ΜΙΤ είναι ανάµεσά µας, πού πάµε;» κι εκείνος µου απάντησε πως «φυσικά και θα έχει σχέση µαζί µας η ΜΙΤ, είµαστε µια δυνατή πολιτική κίνηση».
- Μάλιστα…
- Στην Τουρκία πριν από το ‘80 και το ‘70 οι στρατιωτικοί χρησιµοποίησαν τις ένοπλες οργανώσεις. Αυτοί οι οποίοι ήταν επικεφαλής σίγουρα ήξεραν πως χρησιµοποιούνταν από τους στρατιωτικούς. Τη συµµαχία µε τον Στρατό την έβλεπαν ως ένα δρόµο για την εξουσία.
(16-6-09, εφ. Ταράφ)
M.K.
- Published by kkar in: Αρθρα & απόψεις Δημοκρατία a la turka
- If you like this blog please take a second from your precious time and subscribe to my rss feed!
Leave a Reply