Κουρδικό κλάσιµο στή µάπα

O διοικητής της αεροπορικής βάσης Ρασίµ Αρσλάν όταν είδε ότι στην τελετή για την Ηµέρα Εθνικής Ηγεµονίας (23-4) δεν µετείχε ο δήµαρχος Ντιαρµπακίρ Οσµάν Μπαϊντεµίρ, κλώτσησε την ταµπέλα που έδειχνε το µέρος που θα στεκόταν. Ο αντιπτέραρχος µάλιστα, όταν οι αρµόδιοι πήγαν να βάλουν αλλού την ταµπέλα, τους είπε «πάρτε την από δω». Ο Μπαϊντεµίρ απάντησε ότι «αν ισχύει ότι η ηγεµονία ανήκει χωρίς όρους στον λαό, οι κυβερνώντες την χώρα θα πρέπει να σέβονται την θέληση του λαού. Όποιος και αν είναι ο εκπρόσωπος του λαού και όποιες και να είναι οι αρµοδιότητες του θα πρέπει να αντιµετωπίζονται µε σεβασµό».

(26-4-09, εφ. Ταράφ)

(Σ.Σ. Ο Θεός να τον φυλάει τον Μπαϊντεµίρ, γιατί αρκετοί δεν τον αγαπούνε και γίνονται και τροχαία καµµιά φορά…)


Παλιά προβλήµατα, λυµένα σήµερα

Στα έγγραφα που βρέθηκαν κατά τη σύλληψη του τ. Διοικητή Στρατοχωροφυλακής Σενέρ Ερουιγκούρ (υπόθεση Εργκενέκον) βρέθηκαν και τα πρακτικά της συνάντησης που έγινε στις 15-1-2004 στο Γενικό Επιτελείο µε τον Ερντογάν. Οι κατηγορίες τότε κατά του Ερντογάν από τον νυν αρχηγό Γενικού Επιτελείου, Ιλκέρ Μπασµπούγ, ήταν: «Προσπαθείτε να περιορίσετε τις αρµοδιότητες του προέδρου της Δηµοκρατίας και περιορίσατε τις αρµοδιότητες του γ.γ. του Συµβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (MGK). Το νοµοσχέδιο για το ΥΟΚ (Συµβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης) επιζητά την πολιτική κυριαρχία σε αυτό. Παίρνει τον φορέα αυτόν από την ΜΙΤ και τον συνδέει πλέον µε το Υπουργείο Εσωτερικών, εγκρίθηκε δε παρά την αντίθετη γνώµη του κειµένου της Στρατηγικής Εσωτερικής Ασφάλειας της Τουρκικής Δηµοκρατίας. Δεν ζητήθηκε η άποψη µας για τον νόµο που επιφέρει αλλαγές στα µαθήµατα Κορανίου και για τον νόµο που αλλάζει τα σύνορα στους δήµους. Η χρήση στο πρόγραµµα του κόµµατος (ΑΚΡ) του όρου ¨κάτοικος Τουρκίας¨ αντί του ¨Τούρκος¨ είναι λανθασµένη και επικίνδυνη. Επίσης δίνουµε σηµασία στο να µοιράζεστε µε εµάς τις απόψεις σας για το θέµα του Ιράκ. Επίσης αν δεν ξεκαθαρίσετε την θέση σας έναντι των δραστηριοτήτων του ΡΚΚ, θα αυξηθεί κι άλλο η ανησυχία µας.»

(6-5-09, εφ. Μιλλιέτ)

(Μ’ αυτά και µ’ αυτά τον στρώσανε και τον Ερντογάν και …µειώθηκε η ανησυχία τους)


Αντικαθεστωτικά και καθεστωτικά ζώα

Το σπάσιµο της προτοµής του Ατατούρκ από µια αγελάδα στην Μαλάτια, έφερε ως αποτέλεσµα την εξορία της αγελάδας. Στο χωριό Καντίρουσαγί η αγελάδα µε το όνοµα ¨Γκιουλσούµ¨ ξέφυγε από τα χέρια της Γκιούλ Κιλίτς και µπαίνοντας στο δηµοτικό σχολείο, έσπασε την προτοµή του Ατατούρκ. Η Διεύθυνση Εθνικής Παιδείας έκανε µήνυση στην οικογένεια και ελήφθησαν καταθέσεις από όλους. Μετά από αυτό η Γκιούλ Κιλίτς πούλησε την αγελάδα στον συγγενή της Οµέρ Ακτάς. Η Κιλίτς ανέφερε πως µετά την µήνυση φοβήθηκε και πρόσθεσε πως «η αγελάδα έφυγε από το χέρι µου και µε έριξε κάτω. Χτύπησα το χέρι µου. Μετά τα παιδιά, µου είπαν πως έσπασε την προτοµή του Ατατούρκ, και µας πήραν καταθέσεις».

(13-5-2009, εφ. Ταράφ)

(Αυτό είναι ένα µικρό παράδειγµα της λειτουργίας του σύγχρονου τουρκικού κράτους έναντι των πολιτών του. Ώς και οι γελάδες που εκτρέπονται σε αντικεµαλισµό µηνύονται και …πουλιούνται!)

kyneg@otenet.gr                                                                                                                                                                                              M.K.