darfur-mapΠάει καιρός που κάποιοι στον πολιτισµένο δυτικό κόσµο έχουν µια κωλοπρεµούρα µε αυτό που ονοµάζουν “γενοκτονία στο Νταρφούρ”. Στρεφόµενοι κατά της κυβέρνησης του Σουδάν, µιλούν για σφαγές της αραβικής πολιτοφυλακής σε βάρος του µαύρου πληθυσµού. Μάλιστα τελευταίως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο απηύθυνε κατηγορίες κατά του Σουδανού προέδρου, ως υπευθύνου για τη “γενοκτονία”. Αυτά την ίδια στιγµή που η χώρα φιλοξενεί διεθνείς δυνάµεις που υποτίθεται πως επιτηρούν την κατάπαυση του πυρός!

Έτσι, σύµφωνα µε τις ειδήσεις που ποτέ δεν βρίσκουν την είσοδο για τα δελτία µαζικής προπαγάνδας, η “Αφρικανική Ένωση” απορρίπτει την πρωτοβουλία του εισαγγελέα Λουίς Μορένο Οκάµπο κατά του Σουδανού προέδρου Οµάρ Αλ Μπασίρ, ως κίνδυνο για την ειρήνη.

Παράλληλα, ο Οργανισµός Ενότητας των Αφρικανικών Εργατικών Σωµατείων (OATUU), που εκπροσωπεί 25.000.000 οργανωµένους εργάτες όλων των τάσεων, δήλωσε σοκαρισµένος από την ανακοίνωση του Διεθνούς Δικαστηρίου και έκρινε ότι έτσι ενισχύεται η αδιαλλαξία των ανταρτών που ούτως ή άλλως αυτοί ξεκίνησαν τις επιθέσεις κατά κυβερνητικών κτιρίων υποκινούµενοι από το εξωτερικό (Σ.Σ.: δεν φαντάζοµαι εδώ να εννοούν την Ισλανδία ή το Ανατολικό Τιµόρ, έ;). Μάλιστα θύµισε ότι η ειρηνευτική συµφωνία της Αµπούτζα ποτέ δεν έγινε σεβαστή από την πλευρά των πολυδιασπασµένων ανταρτών. “Οποιαδήποτε κυβέρνηση σεβόµενη τον εαυτό της δεν θα σταύρωνε τα χέρια της όσο κάποιοι αντάρτες οπλισµένοι και χρηµατοδοτούµενοι από ξένες δυνάµεις θέλουν να καρπωθούν τον ορυκτό πλούτο του Νταρφούρ σε βάρος του ντόπιου πληθυσµού που υποφέρει”. Η αντιπροσωπεία του OATUU που επισκέφθηκε την περιοχή δήλωσε ότι δεν βρήκε κανένα ίχνος γενοκτονίας στο Νταρφούρ. Η κρίση στην περιοχή συνδέεται βασικά µε την διαρκή σύγκρουση κτηνοτρόφων και γεωργών για τη χρήση της γης και µε τις διαµάχες φυλών και εθνοτήτων που τόσο συχνά απαντώνται στην Αφρική. Σε µια στιγµή που η συνθήκη ειρήνης µεταξύ της σουδανικής κυβέρνησης και των ανταρτών είναι σε πλήρη εφαρµογή, η ανάµιξη του Διεθνούς Δικαστηρίου σκοπεύει µονάχα στον εκτροχιασµό της κατάστασης, κατά τόν OATUU.

Μα και οι ίδιοι οι αρχηγοί των τριών “απειλούµενων” φυλών του Νταρφούρ, ο Σουλτάν Μανσούρ Ντουσά των Ζαγκάβα, ο Ούµντα Ατεέµ των Φούρ και ο Ταχά Τάζ αλ Ντίν των Μασαλίτ, συµφωνούν και δηλώνουν ότι απορρίπτουν την πρωτοβουλία του Οκάµπο, δεν θέλουνε το Διεθνές Δικαστήριο ανάµεσά τους, κρίνουν την ανάµιξή του καταστροφική για την επιχειρούµενη συνεννόηση και δηλώνουν ότι για τα εγκλήµατα γίνονται και στο Σουδάν δίκες και καταδίκες.

Τώρα βέβαια εσείς ποιόν θα πιστέψετε (που είπε κι ο Χόµπρουκ για τον Κάρατζιτς), τους κανίβαλους ή τις ανθρωπιστικές κυβερνήσεις και ΜΚΟ;