-
17
Nov
Τό φινλανδικό ιστιοφόρο «Estelle» συνέχισε την αξιοθαύµαστη προσπάθεια «Ένα καράβι για τη Γάζα» (βλέπε www.shiptogaza.gr) που χρόνια τώρα πασχίζει να σπάσει τον βάρβαρο αποκλεισµό του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Με επιβάτες 30 άτοµα από διάφορες χώρες, εκ των οποίων κάποιοι και βουλευτές σε Σουηδία, Νορβηγία, Ισπανία, Ιταλία αλλά και 5 Έλληνες, ξεκίνησε πριν 2 µήνες από τη Σουηδία και έπιασε λιµάνι σε 15 ευρωπαϊκές πόλεις, προκειµένου να προωθήσει την εκστρατεία. Την ελληνική αποστολή αποτελούσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαµαντόπουλος και Δηµήτρης Κοδέλας, ο συντονιστής της αποστολής Βαγγέλης Πισσίας και τα µέλη της Γραµµατείας της Πρωτοβουλίας “Ένα Καράβι για τη Γάζα” Λουκάς Σταµέλλος και Μιχάλης Τικτόπουλος. Μία ξεχωριστή περίπτωση µεταξύ των επιβαινόντων ήταν ο Ισραηλινός ακτιβιστής Ελίκ Ελχανάν που έχει χάσει την αδελφή του σε παλαιστινιακή επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήµ κι από τότε αποφάσισε να κάνει ό,τι µπορεί για την δικαιοσύνη και την ειρήνη. Το πλοίο µετέφερε 2 ελαιόδενδρα, 41 τόνους τσιµέντο, αναπηρικά καροτσάκια, ιατρικό εξοπλισµό, – παιδικά βιβλία, παιχνίδια, 300 µπάλες ποδοσφαίρου, µουσικά όργανα, θεατρικό εξοπλισµό (κυρίως εξοπλισµό φωτισµού), µια άγκυρα καθώς και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισµό (VHF Radio).
Στις 20 Οκτωβρίου κάπου 20 ισραηλινά σκάφη (φωτό)καί ἑλικόπτερα (!) αναχαίτισαν το σουηδικό «Αστέρι» στα διεθνή ύδατα (στίγµα: Ν31 25 Ε033 45) και το οδήγησαν στο λιµάνι του Ασντότ. Οι ακτιβιστές συνε- λήφθησαν από ισραηλινούς κοµµάντος και µετα- φέρθηκαν σε στρατόπεδο ὅπου καί κρατήθηκαν για ένα διάστηµα από την ισραηλινή υπηρεσία Shabak.
Η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει διαβεβαιώσεις από το Ισραήλ ότι θα µεριµνήσει για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, και η στάση τού εκεί πρέσβη µας ήταν πολύ θετική για τους 5 Έλληνες.
Ο απολογισµός της προσπάθειας γλυκόπικρος. Από τη µία ο τελικός στόχος δεν επετεύχθη, αφού το πλοίο δεν έφτασε ποτέ στη Γάζα αλλά από την άλλη έµεινε ζωντανή η αµφισβήτηση του «δικαιώµατος» του Ισραήλ να αποφασίζει για τη Γάζα εν λευκώ. Τα βοθροκάναλα, όπως αναµενόταν, αγνόησαν ή διέστρεψαν την είδηση και κάποιοι έσπευσαν να θεωρήσουν το εγχείρηµα υπονόµευση των στρατηγικών σχέσεων της χώρας µας µε το Ισραήλ. Όµως αν ξεχάσουµε τις αξίες που (υποτίθεται ότι) πρεσβεύαµε τόσα χρόνια επειδή άλλαξαν οι ισορροπίες ή επειδή έχουµε εσωτερικά προβλήµατα, τότε οι αξίες αυτές µάλλον προσιδιάζουν µε εκείνες του …Χρηµατιστηρίου. Κι επειδή η παγκοσµιοποίηση µάς θέλει παρόντες παντού – πόσο µάλλον στην µεσογειακή µας γειτονιά – δεν πρέπει να κλειστούµε στην ελλαδική µας µιζέρια. Οι άνθρωποι – σαν τον Βαγγέλη τον Πισσία – που µπορούν να προσφέρουν στον τοµέα αυτό, προσφέρουν µεταξύ άλλων και στην ελληνική εικόνα προς τα έξω µια αίγλη που την χρειαζόµαστε σήµερα περισσότερο από ποτέ.
- Published by kkar in: Αρθρα & απόψεις Παγκόσμιο χωριό
- If you like this blog please take a second from your precious time and subscribe to my rss feed!
Leave a Reply