kaklamanisΌποιοι θεώρησαν ότι ο Απ. Κακλαμάνης με την ερώτησή του στη Βουλή (13/7) για τα δικαιώματα των Πομάκων και τη δράση του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής έλαβε μόνον εύσημα από κείνους που ενδιαφέρονται για τα θρακικά πράγματα, κάνει λάθος.

Οι πράκτορες  του τουρκισμού δεν αφήνουν αναπάντητες πρωτοβουλίες που φέρνουν στην πολιτική ατζέντα ζητήματα «απαγορευμένα». Έτσι, δεν αρκέστηκαν σε μία καταδικαστική ανακοίνωση της Συμβουλευτικής Επιτροπής, αλλά σε μία επίδειξη απύθμενου θράσσους, οι δύο μειονοτικοί βουλευτές του ΠαΣοΚ Χατζηοσμάν και Μάντατζη επισκέφθηκαν τον τ. πρόεδρο της Βουλής στις 15 Ιουλίου για να τον απειλήσουν ότι είτε θα τους ρωτά πριν μιλήσει για το μειονοτικό είτε θα κάνουν το μαγαζί λαμπόγυαλο! Προσέξτε αποσπάσματα από το σχετικό δημοσίευμα της «Μιλλέτ» (16-7-09) με τίτλο «Οι βουλευτές της μειονότητας είπαν ΟΧΙ στις προσπάθειες διάσπασης»:
    Οι Αχμέτ Χατζιοσμάν και Τσετίν Μάντατζη μετέφεραν στον Κακλαμάνη αυτοπροσώπως την αντίδραση και την ευαισθησία της μειονότητας στο σχετικό θέμα. (…) Πέντε μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ* υποστήριξαν πλήρως τις προσπάθειες των δυο βουλευτών μας. Οι δύο βουλευτές σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα είπαν: ¨Μας στενοχώρησε κι εμάς και την μειονότητα το περιεχόμενο της επερώτησης που πληγώνει την μειονότητα και που κατέθεσε στη Βουλή ο τ. πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου Απόστολος Κακλαμάνης. Πρόσθεσαν δε ότι όλοι θα πρέπει να ξέρουν πως τα στοιχεία που αναφέρονται στην ατυχή επερώτηση είναι παραπλανητικά και δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

Χατζηοσμάν: – Σκεφτείτε τις ψήφους!
(…) Ο Αχμέτ Χατζιοσμάν είπε για τα όσα συζήτησαν με τον Κακλαμάνη: «Στις 15-7-09 επισκεφτήκαμε τον Κακλαμάνη στο γραφείο του στη Βουλή με τον φίλο μου τον βουλευτή Τσετίν Μάντατζη και του δηλώσαμε ότι είναι άτοπες, ατυχείς και εξωπραγματικές οι δηλώσεις σχετικά με την περιοχή μας στην σχετική επερώτηση και ότι έχει απογοητευτεί και έχει στεναχωρηθεί η μειονότητα μας. Του δηλώσαμε ότι δεν έπρεπε να ήταν αυτή η ανταπόκριση στην εμπιστοσύνη που δείχνει η μειονότητα μας στο κόμμα μέσω των δυο μειονοτικών βουλευτών. Του μεταφέραμε ότι θα προκαλέσουν ζημιά παρά όφελος τέτοιου είδους δηλώσεις ύστερα από την εύνοια που έδειξε η μειονότητα στο κόμμα ειδικότερα στις ευρωεκλογές. Του μεταφέραμε ποια είναι η πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και στην μειονότητα μας και τα προβλήματα που έχουμε σχετικά με την ταυτότητα της μειονότητας μας και τα προβλήματα που έχουμε στο μειονοτικό εκπαιδευτικό σύστημα. Του εκφράσαμε λεπτομερώς τα λάθη που έχουν γίνει μέχρι σήμερα πάνω σε αυτά τα θέματα και το τι πρέπει να γίνει στο εξής.»

Μάντατζη: Απειλεί με ταραχές!
Ο Τσετίν Μάντατζη μας δήλωσε: “…Προειδοποιήσαμε τον Κακλαμάνη και του είπαμε ότι θα είναι προς όφελος όλων αν ρωτηθεί η γνώμη μας για τις επερωτήσεις που αφορούν την περιοχή μας και ότι σε αντίθετη περίπτωση θα χαλάσει η γαλήνη στην περιοχή, θα αποδυναμωθούν οι δυνατότητες συνεργασίας και θα πάθει ζημιά η ειρηνική ατμόσφαιρα που επικρατεί.» Το να βγαίνουν κάποια άτομα από την μειονότητα και να προσδιορίζουν μια διαφορετική ταυτότητα για τον εαυτό τους, είναι δημοκρατικό τους δικαίωμα. Του είπαμε όμως, το να προσδιορίζουν κάποια άτομα μια διαφορετική ταυτότητα για τον εαυτό τους, δεν καταργεί την πραγματικότητα του ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Μειονότητας μας αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι και έχουν τουρκική συνείδηση, με λίγα λόγια ότι η μειονότητα μας είναι τουρκική. Επίσης, τους ρωτήσαμε, γιατί δεν δείχνει και για την ΤΕΞ, που έχει πάνω από 4000 μέλη, την ίδια ευαισθησία που δείχνει για τους συλλόγους που ίδρυσαν μερικά άτομα. Οι απόψεις που εκφέρονται στην επερώτηση του Κακλαμάνη δεν είναι οι επίσημες του κόμματος. Είναι προϊόν προσπαθειών που προέκυψαν ύστερα από την παραπληροφόρηση και λανθασμένη καθοδήγηση των γνωστών δυνάμεων και πολιτικών της περιοχής μας, που ελπίζουν να αποκομίσουν οφέλη από την πόλωση που θα υπάρξει στην περιοχή μας».
Ο Μάντατζη δήλωσε ότι ελπίζει πως από δω και στο εξής τα αρμόδια άτομα θα είναι πιο προσεκτικοί και θα σέβονται τις αρχές της μειονότητας όταν πρόκειται να κάνουν εργασίες και δηλώσεις σχετικά με την περιοχή μας και σημείωσε: «Αν συνεχιστούν οι ίδιες στάσεις και κινήσεις, όπως είπα και στον Κακλαμάνη, πρέπει να είναι έτοιμοι να δεχτούνε και τα πολιτικά αποτελέσματα που θα φέρουν αυτές.» Ο Μάντατζη ανέφερε πως ιδιαίτερα ως βουλευτής Ξάνθης, και σαν υποχρέωση έναντι στους 16.000 Τούρκους της Ξάνθης που τον ψήφισαν, δηλώνει πως θα πρέπει να είναι σίγουροι πως δεν θα επιτρέψει να περάσουν τέτοιες προβοκατόρικες καταστάσεις οι οποίες πληγώνουν την μειονότητα.»
    Κάπως έτσι λοιπόν αγαπητοί αναγνώστες προωθούνται στη Θράκη οι πολιτικοί στόχοι της Τουρκίας. Οι απόπειρες αντίδρασης χαρακτηρίζονται ολισθήματα («η ερώτηση δεν εκφράζει την επίσημη άποψη του ΠΑΣΟΚ», λέει το δημοσίευμα) και οι έντιμοι άνθρωποι που τις αναλαμβάνουν δέχονται τις ρετσινιές από τους φασίζοντες μηχανισμούς της Άγκυρας («μια εθνικιστική και αντιτουρκική μερίδα μέσα στο ΠαΣοΚ»).
   Να το πάρουμε όλοι είδηση: Ή θ’ ανοίξουμε τώρα όλοι το στόμα μας ή αργότερα …κάτι άλλο.

* Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν, Ιρφάν Χατζίγκενε, Τζελαλεττίν Ντουλγκέρ, Ορχάν Σαλίχογλου, Ιρφάν Οζούν