AfentikofΤόν Ἀλέξανδρο Ἀφέντικωφ, νέο (προσωρινό) δήμαρχο στό Ντεμπάλτσεβο τῆς ἐμπόλεμης Ἀν. Οὐκρανίας, τόν γνώρισαν ὅλοι στό Διαδίκτυο ἀπό τήν πρώτη συνέντευξη Τύπου πού ἔδωσε στήν πόλη του μέ τήν ἀνάθεση τῶν καθηκόντων του (18-2-2015). Ὁ Σάσα Γκρέκ, ὅπως εἶναι τό ὑποκοριστικό του, διορίστηκε στή θέση αὐτή ἀπό τίς Ἀρχές τῶν Νεορώσων (μέ τίς δυνάμεις τῶν ὁποίων κι αὐτός συμπαρατάχθηκε) καί ἐντυπωσίασε τούς ἁπανταχοῦ Ἕλληνες ἐμφανιζόμενος μέ ραμμένη τήν ἑλληνική σημαία στό ἀριστερό του μπράτσο. Ἐμᾶς τουλάχιστον μᾶς συγκίνησε καί μᾶς παρακίνησε νά πράξουμε ὅ,τι κανένας ἄλλος στήν Ἑλλάδα δέν ἔκανε: νά τόν ψάξουμε γιά νά ἔχουμε μαζί του μιά μικρή συζήτηση γιά ὅσα συμβαίνουν σήμερα ἐκεῖ. Ἀνταποκρίθηκε ἀμέσως – τόν εὐχαριστοῦμε καί πάλι θερμά γι’ αὐτό – καί ἐσεῖς μπορεῖτε νά διαβάσετε τόν διάλογό μας.

Τά ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Αφέντικοφ είναι «6η γενιά ελληνικής καταγωγής» και ότι ως πρώτο του καθήκον ο νέος δήμαρχος περιέγραψε την υποστήριξη του τοπικού πληθυσμού. Το περίπου 50% αυτού έχει παραμείνει στην μισοκατεστραμμένη πόλη και ζει σε ερειπωμένα σπίτια και υπόγεια κατοικιών, με προβλήματα στην παροχή φυσικού αερίου, νερού και ηλεκτρικού. Πάντως η κατάληψη του Ντεμπάλτσεβο ήταν “κομβικής σημασίας” για το ηθικό των δυνάμεων του Κιέβου. Γράφτηκε πως ο ομογενής μας είχε “χρεωθεί” και την πόλη Γενάκιεβο, που εσχάτως πέρασε κι αυτή στον έλεγχο των ρωσόφωνων ανταρτών.


- Οι Έλληνες που σε είδαν στα ΜΜΕ με την ελληνική σημαία στο μπράτσο…
- Απολύτως σωστό!
- Γιατί το έκανες πες μας δυο λόγια.
- Είναι γνωστό, ιστορικά, ότι η Αικατερίνη Β΄ χορήγησε στους Έλληνες την περιοχή της Μαριούπολης για την μαζική εγκατάσταση τους εκεί και στην ευρύτερη περιοχή του Ντονιέτσκ. (Η ελληνική σημαία στο μπράτσο) είναι ένδειξη της εκπροσώπησης της πολυπληθούς ελληνικής κοινότητας.
- Πώς επιλέχθηκες για δήμαρχος;
- Σύμφωνα με τις έκτακτες ανάγκες της εμπόλεμης κατάστασης, διορί- στηκα προσωρινά από τον Πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ.
- Εσύ από που κατάγεσαι;
- Είμαι από τη Μακέεβκα (προάστιο του Ντονιέτσκ).
- Υπάρχουν πολλοί Έλληνες στην περιοχή και ευρύτερα;
- Ναι υπάρχουν.
- Τι ποσοστό αποτελούν από τον γενικό πληθυσμό;
- Πενήντα τις εκατό (50%).
- Τι σχέσεις έχετε με την Ελλάδα, έχετε εδώ συγγενείς, φίλους;
- Ναι έχω συγγενείς αλλά δεν θέλω να κοινοποιήσω τα στοιχεία τους.
- Ποιες είναι οι σχέσεις των Ελλήνων της περιοχής με τη νέα αρχή της Λ.Δ. του Ντονιέτσκ και με τις αρχές της υπόλοιπης Ουκρανίας;
- Εγώ θα σας πω την γενική κατάσταση πραγμάτων και εσείς βγάλτε τα συμπεράσματα μόνοι σας. Οι Έλληνες ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής αλλά αγνοήθηκε η βούληση του λαού από την εξουσία.
- Τι γίνεται τώρα στο μέτωπο;
- Προς το παρόν επικρατεί ησυχία.
- Ποιες είναι οι ανάγκες του πληθυσμού στο Ντομπάλτσεβο κι ευρύτερα;
- Οι ανάγκες είναι πολλές εξαιτίας της πλήρης καταστροφής των υποδομών της περιοχής.
- Υπάρχουν ξένοι που να πολεμάνε στο πλευρό σας;
-Υπάρχουν πολλοί, αλλά είναι οι εθελοντές. Ειδικά μετά την επίθεση (των δυνάμεων του Κιέβου) κατά της Μαριούπολης πλήθος Ελλήνων προσχώρησαν στις δυνάμεις της αντίστασης.
- Τι προσδοκάτε από το αύριο στο Ντονμπάς; Τι ελπίζετε;
- Για την πόλη μας σκεφτόμαστε, για την αποκατάσταση των αναξιοπαθούντων, την ανακούφιση των προσφύγων, την παροχή στέγης και ειδών πρώτης ανάγκης.
- Ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία.
Τι να σχολιάσεις; Με μια απλή κίνηση αυτό το παληκάρι, χιλιόμετρα μακρυά από την ελληνική γη, άγγιξε όλον τον Ελληνισμό. Και πώς γίνεται να είμαστε ως Έλληνες σχεδόν πάντα με κείνους που όλοι μάς αποτρέπουν (να μην παρασυρόμαστε από το ομόδοξον, όλοι κοιτούν μόνο τα δικά τους συμφέροντα, είναι κατά βάθος εχθροί μας κτλ κτλ);