Επανερχόμενος στα «Τοξικά» μετά από ένα μήνα απαραίτητης…αποτοξίνωσης, θέλω αρχικά να σας ευχηθώ  χρόνια πολλά. Και κυρίως βέβαια, Χριστός ανέστη…

 

     Αν και φαντάζομαι ότι για τους Πασόκους ουδόλως ανέστη, γιατί αυτοί ακόμη στην Εβδομάδα των Παθών βρίσκονται. Κι έχουν αρχίσει και τα μαθηματικά του τύπου «στους 20 δήμους, 19 ο Κωστάκης, έναν εμείς. Στους 163, πόσους;» και τρελλαίνονται…

 

     Ε ναι ντε τώρα! Τέτοια μαθηματικά εννοούμε! Μέθοδο των τριών, πρόσθεση, άντε το πολύ και κάνα καπελάκι σε τίποτε κλάσματα για απλοποίηση (που κι αυτό δηλαδή αμφίβολο με το IQ που έχουν)! Τι φανταστήκατε δηλαδή! Λογάριθμους;

 

     Να, πάρτε για παράδειγμα κείνο το ζωντανό που κατεβαίνει για δήμαρχος Αθηναίων. Και κατεβαίνει μάλιστα τόσο γρήγορα το άτιμο! Πέντε-πέντε τις μονάδες στις δημοσκοπήσεις! Αν και πρόκειται βέβαια «περί ταλαντούχου και ικανού πολιτικού», όπως είπε και η Ντόρα (στο ολονύχτιο πάρτυ που έκανε, μόλις πληροφορήθηκε το όνομα του αντιπάλου της)…

Read the rest of this entry…

none

Η ΡΩΣΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

Κομοτηνή, 25-4-2002

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,                                                            

 

Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι νεοπροσφυγικοί σύλλογοι των Ελλήνων από την πρώην Σοβιετική Ένωση απευθυνόμαστε σε σας για ένα θέμα απολύτως συγκεκριμένο και απλό, μα και ζωτικής σημασίας για εμάς. Πρόκειται για τη σχολική διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας.

Ως γνωστόν, η πλειοψηφία των ομογενών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης είχαν ως κύρια χρηστική γλώσσα την ρωσική. Έτσι, τα παιδιά μας σήμερα που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – πέρα από την δεδομένη πρόοδό τους στην ελληνική – γνωρίζουν σ’ έναν ικανοποιητικό βαθμό και την ρωσική και την μιλούν με σχετική επάρκεια. Εκεί που τα περισσότερα υστερούν είναι στη γραφή και ανάγνωσή της, όπως και στη γνώση των γραμματικών κανόνων της.

Είναι βεβαίως περιττό να αναλυθεί η σημασία της γνώσης μιας ξένης γλώσσας, πόσο μάλλον για παιδιά που συνήθως έχουν να ξεπεράσουν άλλα προβλήματα (προσαρμογής, νοοτροπίας, οικονομικής στενότητας, κ.α.) στο διαγραφόμενο επαγγελματικό τους μέλλον. Κι είναι μάλλον προφανή και τα πρόσθετα οφέλη από τη ρωσομάθεια χιλιάδων Ελλήνων που αύριο θα μπορούν να φοιτήσουν, να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα, να προωθήσουν πολιτιστικές ανταλλαγές, τόσο στην αχανή περιοχή που εκτείνεται από τα ανατολικά σύνορα της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι την Ιαπωνία, όσο και στα σλαβόφωνα Βαλκάνια (Βουλγαρία, Σερβία, Σκόπια, Μαυροβούνιο). Οι πρέσβεις της χώρας μας και του πολιτισμού μας στο 1/6 της υφηλίου είναι ήδη διαθέσιμοι, λείπει μονάχα μία ελάχιστη κίνηση από πλευράς Ελληνικής Πολιτείας.

Γνωρίζετε ότι η διδασκαλία μιας δεύτερης ξένης γλώσσας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σήμερα αφορά τις πλέον διαδεδομένες δυτικές γλώσσες. Μάλιστα, πληροφορούμαστε ότι υπάρχει πρόβλεψη να προστεθούν και νέες γλώσσες προς επιλογήν από τη νέα σχολική χρονιά. Θεωρούμε λοιπόν εύλογο το αίτημα να συμπεριληφθεί σ’ αυτές και η ρωσική, με στόχο την διασφάλιση όλων των ανωτέρω πλεονεκτημάτων. Παράλληλα, είναι ευνόητο το πόσο οικειότερο θα γίνει το σχολείο για τα παιδιά μας – έστω και για δύο ώρες την εβδομάδα – πόσο ανετότερα θα αισθανθούν βλέποντας τη γλώσσα και την κουλτούρα των οικογενειών τους να γίνεται αποδεκτή και σεβαστή σ’ ένα περιβάλλον που αποδεικνύει εν τοις πράγμασι την πίστη του στην πολυπολιτισμικότητα. Αλλά και στο επίπεδο της εφαρμογής δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα, καθώς αφθονούν οι πτυχιούχοι της ρωσικής φιλολογίας ανάμεσά μας – άνθρωποι που σήμερα είναι άνεργοι ή απασχολούνται σε αλλότριες εργασίες.

Κύριε Υπουργέ,

Δεν ζητάμε ούτε κάποια θετική διάκριση για τα παιδιά μας ούτε καμμία χαριστική ρύθμιση (όπως αυτή του ποσοστού 0,5% για την εισαγωγή των μουσουλμανοπαίδων στα ΑΕΙ – ΤΕΙ), παρότι θα είχαμε λόγους να το πράξουμε. Ζητάμε μόνο μία απλή απόφαση της Ελληνικής Πολιτείας, η οποία θα βοηθήσει αφενός τα παιδιά μας να εκμεταλλευτούν ένα εν δυνάμει πλεονέκτημά τους – πληρωμένο με την προσφυγιά που ζήσανε – κι αφετέρου την ελληνική κοινωνία να ξεπεράσει το αρνητικό στερεότυπο του «ρωσοπόντιου» και να διευρύνει τους ορίζοντές της. Ευελπιστούμε για την θετική σας απάντηση και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιανδήποτε περαιτέρω πληροφορία.

Με εξαιρετική τιμή (ακολουθούν σφραγίδες και υπογραφές 5 νεοπροσφυγικών σωματείων της Θράκης)        

         

Σύνταξη: Καραΐσκος Κώστας

 

 

(Η πρόταση υποβλήθηκε αρχικά στον τότε υπουργό Π. Ευθυμίου, δύο φορές – την πρώτη την… είχαν χάσει – και υιοθετήθηκε τον Νοέμβριο του 2002 (φραστικά). Τότε είχε ανακοινωθεί ότι από τον Γενάρη (!) του 2003 ξεκινάει η διδασκαλία νέων ξένων γλωσσών, μεταξύ των οποίων και της ρωσικής. Οι μήνες πέρασαν, τίποτε δεν συνέβη και οι αρμόδιοι του ΥΠΕΠΘ άλλοτε μας έλεγαν ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον στα σχολεία (πότε τα ρώτησαν;) κι άλλοτε ότι δεν υπήρχαν τα χρήματα (!) για την υλοποίηση… Τελικά η πρόταση υιοθετήθηκε επί υπουργίας Ευριπίδη Στυλιανίδη και μάλιστα παρουσιάστηκε στον ίδιον τον Πούτιν ως σημαντικό βήμα τη «χρονιά της Ρωσικής γλώσσας» (2008) κατά την επίσκεψη Καραμανλή στη Μόσχα.)

none


ΕΞΩ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΘΡΑΚΗ
ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΩΡΑ!



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τουρκικά Νέα
Ο τουρκόφωνος τύπος στη Θράκη και στον Κόσμο


Παρατηρητήριο Μέτε
Τα νέα του ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε


Ένα Καράβι Για Τη Γάζα | ShipToGaza.gr
Ενα Καράβι Για Τη Γάζα



Σχετικά...

Αρθρογραφία

Μόνιμες στήλες

ΑΡΧΕΙΟ

Λέξεις

Επισκέπτες

free counters